torsdag 17. desember 2009

Norske skolesystem del 1 - Fra starten til fullendt skolegang

Hellu ppl :)

Ja som tidligere nevnt så skal jeg nå temablogge om et fast tema over en periode.
Jeg har valgt som første tema det norske skolesystem.

Man begynner på skolen det året man fyller 6 år i Norge. Og med vanlig skole, som vil si barneskole, ungdomskole og videregående, går man da på skole i 13 år.

I førsteklasse så starter man med noen fag, husker godt matten som var 1+1 og sånn :P
Og alfabetet i norsken.
Man leker en del, og lærer å kjenne de andre i klassen. Man har det rett og slett gøy.
I andreklasse begynner man med de ordentlige leksene og man har det ikke like mye gøy.
Man tilbringer omtrent mer tid på skolen enn man gjør hjemme med familien og jeg syns det blir feil gjort av staten våres og ta fra foreldrene så mye tid med barna selv om de jobber osv.
Det blir mer og mer lekser etterhvert, man får mindre fritid men alikevel så trives man for på barneskolen finner man på mye gøy, man går turer, ser film og leker i friminuttene.
7 år går man på samme skole, med de samme folka i klassen og de samme lærerne.
Man blir trist når man slutter, det året man blir 13, for man forlater så mange lærere man er blitt glad i.

Så begynner man på ungdomskolen, der begynner alvoret egentlig. Man får lekser, har tentamner, og i tiende klasse har man eksamen.
Man har osm regel ukentlige prøver som man har da hver fredag i ukens lekser, man har masse fag og mye lekser hver eneste uke! Ofte har man ett par prøver samme dag, eller ørten i løpet av en uke. Men alikevel, man finner tid til venner og andre ting. Mange driver også med idrett ved siden av, etterhvert blir det vanskelig å klare både skole og det man har på si, men det er ikke umulig.
I 3 år går man på ungdomskolen, med de samme folka i klassen og samme lærere så er jo trist å slutte for å gå VGS.

Videregående, man får endelig litt valgfrihet, man søker seg inn på det man selv vil gå, eller det er det alle trur. Mange får beskjed hjemme at de må søke ditt og datt av foreldrene sine, jeg var en av de elevene. Jeg hoppa av skolen da allmenn ble for tungt for meg og det ble for mye lekser osv.
Men man har da mange linjer å velge i. Man har allmenn, helse og sosial, restaurant og matfag, idrett, mekken og sikkert et par til.
Mange hopper av skolen, men mange fulfører også.
Man får ennå mer lekser, prøver rett før jul (noe jeg ikke ser vitsen i og skal skrive om i neste del) og man har eksamen, når man går i tredjeklasse på VGS så blir man russ i Mai måned og det er i den perioden man har sine avsluttende eksamner også.

Trur jeg har fått med det aller meste nå :)

Q: Hva syns du om at vi har 10 års pålagt skolegang, frivillig VGS og med VGS 13 år på skolebenken?

Ingen kommentarer: